Kom het dit jaar ontdekken!

Veszprém & het Balatonmeer

Veszprém is in 2023 de culturele hoofdstad van Europa. Deze oude stad ligt vlakbij het Balatonmeer aan de noordzijde. Europa heeft hier voor de regio gekozen van het Balatonmeer en de oude stad. En hierdoor krijg je een unieke combinatie voor een weekje weg. De cultuur van de stad samen met het uitgestrekte Balatonmeer. Het Balatonmeer is het grootste meer van Midden-Europa. Natuur en cultuur in 1 regio.

Veszprém heeft heel wat geschiedenis te bieden in de vorm van historische schatten, majestueuze burchten en kastelen. Hongarije heeft naast het katholieke geloof ook nog andere religies, protestants, Orthodox,…  en deze hebben ook hun sporen achtergelaten in de abdijen.

Hongarije heeft een rijk geschiedkundig verleden en tal van musea zijn een bezoekje waard.

De stad bruist ook van het leven omdat het een studentenstad is. Het is een levendig centrum voor muziek in alle vormen. Van oude traditionele muziek tot hedendaagse elektronische muziek. Zo is er Balaton sound, een muziekfestival in de stijl van Tomorrowland.

Dit jaar zijn er ook extra veel evenementen gepland zoals festivals in de bossen, allerlei performances en theateroptredens en dit op de meest diverse plaatsen. Hongarije zal echt het decor zijn voor deze happenings, in de stad of een naburig dorp, in de bossen of aan het strand. Een streek om dit jaar te bezoeken.

Veszprem oude stad

Bereid je trip voor

Bestemming & Info

We geven alvast een paar websites op met handige info:

https://www.veszpreminfo.hu/ website van de stad zelf. Klik hier even door naar https://www.veszpreminfo.hu/hu/virtualis-tura  daar kan je op meerdere virtuele toeren klikken in 360 graden, en dan loop je als het ware door het stadje of binnen in een kerk.

https://veszprembalaton2023.hu/ Hier vind je veel info over de evenementen van het moment.

Onze regio won de titel van Culturele Hoofdstad van Europa (ECF) in 2023 in een gezamenlijke aanvraag, die helpt om de regio te verheffen tot een Europese culturele en creatieve scene met zijn diverse programma’s en ontwikkelingen. Hernieuwbare stedelijke ruimtes vol bruisend leven, Veszprém, de nieuwe gemeenschappelijke identiteit van Bakony en Balaton, het nieuwe huis van de culturele en creatieve industrie, de visie van het programma Culturele Hoofdstad van Europa.

https://visithungary.com/category/balaton De website van de Hongaarse dienst van toerisme over het Balatonmeer en omgeving.