wijnen Bax

The Hungarian Experience

Geboren uit de passie voor het land,

de smaak en de cultuur

Hongarije het land

Het land ligt in Centraal-Europa en biedt in elk seizoen heel wat om te beleven. Hongarije heeft een rijke geschiedenis die leest als een Goulash van culturen. Oude historische steden, uitgestrekte bergvlaktes en mooie meren. De hoofdstad Boedapest past perfect op je bucketlist van te bezoeken steden, combineer dit met een  vakantie aan het water aan het Balatonmeer. Dit zijn maar 2 van de tientallen mooie plekken die dit land met zijn rijke tradities te bieden heeft.

Boedapest

De top tien must-see locaties in Boedapest

Het is bijna onmogelijk om alles op te sommen wat de moeite waard is om te doen, te zien of te proeven in Boedapest, vooral omdat een reis in en rond de Hongaarse hoofdstad zeker ook voor elke bezoeker tot persoonlijke ontdekkingen zal leiden. Er zijn echter een paar plekken die je niet mag missen.

Het parlementsgebouw en het Kossuth-plein eromheen vormen een emblematische plek in de stad. Bewonder het gebouw, geniet van het schouwspel van de wisseling van de wacht. Als je het goed timet, krijg je misschien zelfs de fanfare te zien spelen.

De Széchenyi Lánchíd of Kettingbrug is een mijlpaal voor eeuwen Hongaarse geschiedenis en een symbool van de verenigde stad, net als alle lokale bruggen die de Pest- en Boeda-zijden van de Donau met elkaar verbinden. De leeuwen aan de voet van de brug zijn een must-have selfie-mogelijkheid.

Het Heldenplein (Hősök tere) getuigt van het legendarische verleden van Hongarije en vormt een grote uitgestrektheid die constant favoriet is bij bezoekers en lokale skateboarders. Het is ook een culturele zetel, omarmd door twee internationaal gerenommeerde musea.

Andrássy Avenue loopt langs een stuk centraal Boedapest vanaf het Heldenplein en toont zijn vele schoonheden. Ga winkelen in de boetieks van de vele internationale modemerken die zich hier hebben gevestigd, om nog maar te zwijgen van de showrooms van tal van getalenteerde jonge Hongaarse ontwerpers. Ga verder om de uitgebreide architectuur te waarderen en bezoek een museum terwijl je toch bezig bent.

Het Nationale Theater en zijn zusterinstelling Müpa (het Paleis der Kunsten) zijn perfecte voorbeelden van hoe moderniteit is geïntegreerd in de rijke geschiedenis en het rivierlandschap van Boedapest. Ontspan hier in het park of bekijk een concert van de vele wereldberoemde acts die aangetrokken worden door de bijna perfecte akoestiek.

De Grote Markthal (Vásárcsarnok) is de bekendste markthal van Boedapest en biedt een breed scala aan verse producten en vlees, evenals lokale lekkernijen. Dit is een niet te missen onderdeel van je reis en ook de plek om wat souvenirs en een goede fles Hongaarse wijn te kopen.

De Duna Corso in het stadscentrum aan de oever van de Donau is een beknopte ervaring van alles wat deze geweldige stad te bieden heeft. Frisse lucht uit de rivier, prachtige gebouwen, geweldige restaurants en gedenkwaardige plekken voor die essentiële foto’s.

Haal je kaartje op en stap op tram nummer 2. Deze wordt beschouwd als een van de beste in zijn soort en neemt je mee op een schilderachtige tocht door het centrale, majestueuze deel van de stad, waarbij je een glimp opvangt van het kasteel, de bruggen over de Donau en vele andere locaties die u later zeker in meer detail wilt bekijken.

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is een meer in Hongarije. En is met een oppervlakte van 592 km² het grootste binnenmeer van Midden-Europa. De Hongaren noemen het gewoon Balaton want ‘ton’ betekent meer, een ander lokaal koosnaampje is A Balcsi.

Het meer heeft een lengte van 79km en de grootste breedte is 15 kilometer. Dit reuze zoetwatermeer wordt gevoedt door de rivier van de Zala. Gemiddeld is het meer maar 3 meter diep, hierdoor is het in de zomer aangenaam warm. Het water heeft een aangename temperatuur van zo’n 25 graden in de zomer. In de omgeving van Héviz is er zelfs een warmwatermeer met een temperatuur van rond de 30 graden celcius.

Het water is van relatief goede kwaliteit  en door de geringe diepte heeft dit ook een apart kleureneffect. Door dat Hongarije niet grenst aan een zee is dit meer een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.

Het Balatonmeer trekt ook veel buitenlandse toeristen aan en dit samen met de hoofdstad Boedapest. De 2 top bestemmingen liggen maar een 80 km uit elkaar.  Rond “de Hongaarse Zee”, een andere bijnaam voor het meer, zijn talloze toeristische plekjes, met veel restaurants, hotels, campings,….   Op het meer wordt ook veel aan watersport gedaan, het is een ideaal meer voor zwemmers en langeafstandszwemmers.

Het meer is prachtig gelegen tussen vulkanische bergen en vele wijngaarden, waar zeer lekkere wijnen worden verbouwd. Het is naast een zwemparadijs een waar wandel- en fietsparadijs.

WIJNEN BAX NIEUWSBRIEF

SCHRIJF U IN

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en gezellig info over Hongarije.

Inschrijven op nieuwsbrief

* indicates required