Geschiedenis Stad

De geschiedenis van Boedapest gaat terug tot de Kelten, aangezien de stad oorspronkelijk een Keltische nederzetting was. In de Romeinse tijd heette de stad Aquincum en was de zetel van de provincie Pannonia. De Hongaren arriveerden pas in de 9e eeuw in het gebied. De eerste nederzetting die ze vestigden werd tussen 1241 en 1242 volledig geplunderd en verwoest door de Tataren. In de 15e eeuw werd de gerestaureerde stad het centrum van het Hongaarse renaissancehumanisme. Daarna stond de stad onder honderdvijftig jaar Turkse heerschappij en pas na haar bevrijding, in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie in de 18e en 19e eeuw. toen het de tweede hoofdstad van de monarchie werd. In die tijd, in 1873, werden Boeda, Pest en Óbuda verenigd, waardoor de naam Boedapest ontstond, die nog steeds wordt gebruikt. De beroemdste gebouwen van Boedapest werden in die tijd gebouwd en toen groeide het uit tot een wereldstad. In Boedapest vonden onder meer de revolutie en onafhankelijkheidsoorlog van 1848-49, het beleg van Boedapest in 1945 en de revolutie van 1956 plaats.

Cultureel erfgoed van Boedapest

Boedapest is een zeer diverse stad met een uniek cultureel erfgoed. De stad heeft een rijke historische en culturele traditie, gevormd door de invloed van verschillende culturen, volkeren en religies door de eeuwen heen. Daardoor heeft onze hoofdstad veel culturele schatten.

Een van de meest bepalende is de architecturale stijl, die elementen van neorenaissance, art deco, jugendstil, barok en classicisme combineert, die zowel elegant als indrukwekkend is. Boedapest heeft veel wereldberoemde gebouwen, zoals het Parlement, het Vissersbastion, de Széchenyi-baden en het Paleis der Kunsten.

Ook voor kunstliefhebbers biedt de stad veel mogelijkheden. Boedapest heeft veel musea, galerijen en tentoonstellingsruimten die verschillende kunstvormen behandelen, zoals klassieke schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en hedendaagse kunst. De stad biedt ook veel muziek- en theatervoorstellingen, met wereldberoemde artiesten en producties.

Boedapest blinkt niet alleen uit in artistieke cultuur, maar ook op het gebied van gastronomie. Restaurants en cafés in de stad bieden een breed scala aan gerechten, van Hongaars tot Italiaans, Frans, Aziatisch en andere internationale gerechten. Ook qua gastronomie zijn brouwen en wijn maken belangrijk, het assortiment van veel brouwerijen en wijnhuizen is van wereldklasse en de dranken hebben hier al vele internationale prijzen gewonnen.

Naast dit alles staat onze hoofdstad ook bekend om haar unieke kuurcultuur. De stad ligt aan de rand van de Alföld, rijk aan thermaal water en de oude Romeinen ontdekten hier al de heilzame effecten van het water. Sindsdien zijn de kuuroorden van Boedapest wereldberoemd geworden en worden ze beschouwd als een van de meest populaire toeristische attracties in het land en bovendien spelen ze ook een belangrijke rol bij het behoud van de gezondheid. Van de vele baden in de stad zijn de bekendste de baden Gellért, Széchenyi en Rudas.

Er zijn ook veel kerken en heiligdommen in de stad die de Hongaarse geschiedenis en religieuze tradities weerspiegelen. Een van de belangrijkste kerkelijke gebouwen is de 19e-eeuwse Sint-Stefanusbasiliek, die ook een van de bekendste en mooiste gebouwen van Boedapest is. De synagoge aan de Dohanystraat is ook een van de culturele schatten van Boedapest en de op een na grootste synagoge ter wereld. Het gebouw is gebouwd in de 19e eeuw en speelt sindsdien een belangrijke rol in het joodse religieuze leven.

Er zijn ook veel parken en groene gebieden in de stad, die aangename wandelingen en rust bieden aan degenen die willen ontspannen in de drukte. Een van de grootste parken is Városliget, waar veel musea, dierentuinen, uitgaansgelegenheden en het beroemde kasteel Vajdahunyad te vinden zijn. Vanwege de culturele diversiteit en rijke geschiedenis is Boedapest een van de meest bezochte steden van Europa.