Spa Vakantie

 

De Hongaarse zee

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Europa met een wateroppervlak van ongeveer 600 vierkante kilometer. Het meer strekt zich uit in zuidwest-noordoostelijke richting, met een totale lengte van bijna 75 km. Het smalste punt is 1,3 km en ligt tegenover Tihany . 14 km op het breedste punt. De gemiddelde diepte van het Balatonmeer is slechts drie meter. Daarom zijn hoge watertemperaturen in de zomermaanden, tot 27 graden in juli en augustus, niet ongewoon. Het schiereiland Tihany heeft de grootste diepte, namelijk ongeveer 11 meter, en het ligt vlakbij waar ook een veerboot vaart. Het Balatonmeer is uitstekend geschikt voor zwemmen en vakantie voor het hele gezin. Naast dit alles zijn er veel uitgaansgelegenheden direct aan het water. Hoge stranden met uitstekende diensten liggen rond het meer, evenals verschillende thermale wateren is ook een kuuroord. Het is niet ongebruikelijk dat op sommige stranden aparte wellness diensten worden aangeboden. Op steeds meer plaatsen worden ook zwembaden op stranden gebouwd. Rekening houdend met de behoeften, van peuterbaden voor kinderen tot diepe zwembaden, hebben de gemeenten ook hun nederzettingen gebouwd om hun nederzettingen aantrekkelijker te maken voor degenen die naar het strand willen.

Vakantieregio

De Noordelijke oever van het Balatonmeer

Er zijn voornamelijk grasstranden aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Aan de noordoever van het meer is het water dieper en dieper dan aan de zuidoever. Er zijn verschillende regio’s gecategoriseerd als zogenaamde kleine landschappen aan de noordkust. Een daarvan is de zogenaamde Balaton-rivier, die zich uitstrekt langs de noordkust van Balatonfűzfő tot Badacsony en in totaal 17 nederzettingen omvat. In het voorjaar is het spectaculair, want dan bloeien de fruit- en amandelbomen in hun mooiste kleuren en waan je je in een andere wereld. De heuvelachtige noordkust is lange tijd de locatie geweest van aanzienlijke vulkanische activiteit. De bergen van het Dolomietengebergte, gevormd gedurende miljoenen jaren, zijn zeer spectaculair. Door de vulkanische activiteit kwam basalt aan de oppervlakte, en de getuigenbergen getuigen van de “hoogte” van het oude oppervlak.

Het water van het Balatonmeer wordt gekenmerkt door een turkooisblauwe kleur. Aan de ene kant komt het door de kleine diepte van het meer en aan de andere kant door de weerspiegeling van de wolken en de lucht. De waterkwaliteit in Balaton is constant goed tot uitstekend. Geen wonder, want het gebruik van motorboten (behalve politie, reddingsdienst en watertaxi’s) is op het Balatonmeer niet toegestaan. De waterkwaliteit van de stranden wordt meerdere keren per jaar continu gecontroleerd door het GGD. Meetgegevens met betrekking tot de waterkwaliteit zijn te vinden op de website van het centrum.