HONGAARSE WIJNBOUWERS

Wijnhuis Bolyki

Wij importeren rechtstreeks van bij de wijnproducent

Bolyki wijnhuis

Bolyki wijnen – Vulkanische wijnen uit de verbazingwekkende steengroeve

Wijnbouwer sinds 1998

Van 11 naar 27 hectare

Een coole wijnmaker, 27 hectare wijnstokken, waarvan hij het grootste deel met eigen handen plantte. Gebouwd in een steengroeve, een landgoed dat aan alle behoeften voldoet en een geweldig team. En natuurlijk de wijnen, Indian Summer, Bikavér, Csillag. Dit is allemaal Bolyki Winery.

Oude steengroeve

De wijnkelders

Toen Jani wijn begon te maken, was hij op zoek naar een kelder en zo vond hij de kelder in de oude steengroeve. De wijnen van het oogstjaar 2003 werden hier gemaakt en waren een succes. Terwijl de druiven groeiden, kocht Jani nieuwe kelders. Het gebied is nu gegroeid tot 4,2 hectare, inclusief 4 mijnwerven en de omliggende gebieden. Hij kocht deze van 50 vorige eigenaren.

Tufsteenkelders zijn populair omdat ze goedkoop te bouwen zijn en goed warmtebeheer hebben, maar Jani wilde altijd al een steriele omgeving bieden voor het maken van wijn die in alle opzichten voldoet aan de behoeften van vandaag, dus begon hij in 2019 met de bouw. De stijl van de nieuwbouw, opgeleverd in 2020, past bij de omgeving, binnen kunnen we werken met de modernste apparatuur en daarnaast wordt de energiebehoefte opgewekt door zonnepanelen, dus milieuvriendelijk. We kunnen eindelijk lokaal bottelen, ook het opslagprobleem is opgelost, we hebben voor alles een plek gevonden.

De wijnakkers

Verpelt Oreghegy & Vlakke berg

Verpelt Oreghegy

Zuidwestelijk, goed gelegen gebied, de lucht is hier constant in beweging, dus schimmelziekten zijn zeldzaam. De grond heeft een goede waterhuishouding en is een opgestapelde, brokkelige, tufsteenbosgrond. Jani deed het diepe losmaken met een 30 jaar oude rupstrekker. Het acaciabos dat zijn grootmoeder hem had gegeven, werd door drie mensen gekapt, waarvan er in één winter 40.000 palen werden gezaagd.

We willen grand superior stierenbloed maken uit dit gebied, er zijn 5 variëteiten in het gebied van 12 hectare: kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, blauburger en oporto.

Vlakke berg

Het is een van de prominente wijngaarden van de wijnstreek Egri, met een zuid- en zuidoostelijke oriëntatie. Met de waterhuishouding van de bodem is hier geen probleem, in de omgeving vinden we kleiachtige, leembruine bosgrond. Het doel is duidelijk de hoogste kwaliteit, d.w.z. grand superior stierbloed, uit het grand cru kwaliteitsgebied. Er zijn momenteel 1,2 ha pinot noir-plantages hier, en nog eens 1,2 ha wacht om geplant te worden. De wijnen vallen hier op door hun mooie zuurgraad en elegante stijl.

wijnsoorten

Egri Bikavér en Egri Csillag

eger bikaver grand superior

In de regio Egri werken we met veel druivenrassen, waardoor kruisingen een nog grotere rol spelen dan gebruikelijk. De witte tegenhanger van de rode Egri Bikavér is de Egri Csillag. We maken beide wijnen in verschillende kwaliteitscategorieën.

De classicus is een doordrinkbare kwaliteitswijn voor alledaags gebruik, terwijl de superior en grand superior een hogere kwaliteit en steeds meer kenmerken van de plaats van productie tonen.

Jani gelooft in blenden, een goed gemaakte cuvée is altijd beter dan de wijnen die er individueel de basis van vormen. Hiervoor is het natuurlijk nodig om de rassen en gebieden te vinden die elkaar goed aanvullen. Het is een gecompliceerde puzzel en de stukjes veranderen elk jaar, dus de Star and Bull’s Blood van elk jaar is uniek en onherhaalbaar.

Op landgoed Bolyki is er maar één recept voor bruiloften: de wijn moet goed zijn. We maken meestal 15 proefparen van beide wijnen in verschillende verhoudingen, proeven ze meerdere keren per dag, bewaren dan de 4 beste en proeven ze de volgende dag opnieuw om te beslissen wat er in de fles gaat.

Stierenbloed?

Stierenbloed is een competitiewijn in Eger.

De Grand Superior bestaat uit 5 druivenrassen waarvan 70% Hongaarse en heeft 6 maanden rijping op houten vat.

De gewone Bikaver bestaat uit 7 soorten en 3 maanden rijping op hout, dit is trouwens meestal acacia-hout.

De Indian Nyar is hetzelfde als de gewone bikaver “stierenbloed” maar zonder rijping op hout.